THE BLOG

12
Kwi

Projekt kancelarii prawnej w Poznaniu.

Kancelaria prawna zlokalizowana jest w zabytkowej kamienicy w centrum miasta. Lokal był wcześniej użytkowany jako mieszkanie i niestety w nie najlepszym stanie. Zadaniem architekta wnętrz było uzyskanie maksimum efektu przy zminimalizowanych nakładach finansowych. Było to tym bardziej trudne, że w zakres inwestycji wchodziła wymiana instalacji. Część elementów takich jak stolarka drzwiowa wejściowa do mieszkania czy podłogi została poddane renowacji. Na wzór drzwi głównych zostały wykonane drzwi wewnętrzne. Kompletnie wyremontowana została toaleta. Całość miała uzyskać szlachetny charakter utrzymany w stylu całej kamienicy jednak inwestorowi zależało na „świeżym ujęciu”. Stąd pomimo ewidentnie historyzujących elementów drzwi i zabudowy korytarza, ram luster, obudów grzejników i tapet pojawiły się zupełnie współczesne oprawy oświetleniowe i wyposażenie łazienki. Kolorystyka ścian jest zdecydowana jednak nie krzykliwa.

03
Kwi

Projekt budynków mieszkalnych w Ostrowie Wlkp.

Dwa nowo projektowane budynki mieszkalne na Słonecznym Osiedlu w Ostrowie Wlkp. są kontynuacją założenia projektowego w ramach którego powstały już 4 obiekty. Tym razem domy wielorodzinne są mniejsze kubaturowo jednak przeznaczone dla bardziej wymagającego klienta. Mieszkania są znacznie większe, a na najwyższej kondygnacji zaplanowano dwa apartamenty w formie penthousów. Każdy budynek wyposażono w windę, jedno mieszkanie z przystosowaniem dla osób niepełnosprawnych, ułatwienia w postaci pomieszczeń dla przechowywania rowerów oraz komórki lokatorskie.
Forma architektoniczna pomimo nawiązywania do stylu całego osiedla jest bardziej progresywna. Bryły budynków o planie prostokąta przesklepione skośnym, dwuspadowym dachem wzbogacone zostały o dodatkowe elementy kubistyczne z okładziną drewnianą.

24
Mar

Budowa domu jednorodzinnego w Tulcach.

Rozpoczęła się budowa domu jednorodzinnego w podpoznańskich Tulcach, na razie widać jedynie obrys rzutu.

05
Mar

Projekt kościoła w Koziegłowach.

Układ przestrzenny bazujący na planie tradycyjnej bazyliki z układem nawy głównej oraz dwóch kaplic bocznych. Bryła zwieńczona dwuspadowym dachem. Prezbiterium na planie koła zamknięte jest łukową ściana za która usytuowano pomieszczenia zakrystii. Zakrystie jako pomieszczenia o mniejszym znaczeniu formalnym oraz nie przeznaczone jako pomieszczenia ogólnodostępne są zlokalizowane w niższej bryle dostawionej do nawy głównej. Fronton kościoła wyeksponowano tworząc dominantę tradycyjnej wieży z dzwonnicą. Wieża zwieńczona będzie symbolem krzyża.

Powierzchnia zabudowy        633,00m2
Powierzchnia użytkowa        617,92m2

27
Lut

Projekt hali Kronospan Szczecinek

Projekt przebudowy hali został opracowany przez poznańskie biuro projektowe Konrad Idaszewski Architekt celem zmiany sposobu jej użytkowania na ekspozycyjną służąc zaspokojeniu potrzeb organizowania przez firmę Kronotex imprez targowych oraz możliwości zapoznania się z ofertą produkcji.
W tym celu zmieniony nieznaczne zostanie układ pomieszczeń pomocniczych na pierwszej kondygnacji, zlikwidowana zostanie część otworów okiennych,  a pozostałe wyposażone zostaną w nową stolarkę okienną. Wymienione będą bramy wjazdowe, ściany zewnętrzne zostaną zaizolowane termicznie, elewacje uzyskają nowy wygląd przez zastosowanie okładzin elewacyjnych z paneli hpl.
Dodatkowo wymianie ulegną instalacje wewnętrzne oraz powstaną nowe zapewniające utrzymanie komfortu termicznego i wentylacyjnego.
Podstawowym założeniem przy projekcie elewacji i kształtowaniu bryły hali było podniesienie estetyki poprzez zastosowanie nowych okładzin ściennych oraz zastosowaniu efektu „ram” dla elewacji szczytowej i portali wejściowych. W ramach tych zamontowane będą elementy ozdobne żerdzi drewnianych powielanych w układach asymetrycznych z delikatnymi odchyłkami od pionu.
Żerdzie te są reminiscencją lasu – który jest w bezpośrednim związku z produkcją firmy (inwestora) – płyt z materiałów drewnopochodnych.
Same ściany hali zostaną od zewnątrz zaizolowane termicznie i obłożone okładziną z płyt laminowanych w kolorze grafitowym na ruszcie z profili stalowych.

Powierzchnia zabudowy hali po przebudowie        2308,21m2
Powierzchnia całkowita                                       2451,87m2
Powierzchnia użytkowa                                       2216,67m2

23
Lut

Projekt i realizacja wnętrz domu jednorodzinnego.

Prezentacja realizacji projektu wnętrz domu jednorodzinnego w Poznaniu. W zakres projektu wchodziła aranżacja przestrzeni parteru, na którą składają się pomieszczenia ogólnodostępne pokoju dziennego, jadalni, kuchni, holu oraz niewielkiej łazienki. Założono otwarty plan, w którym poszczególne pomieszczenia przenikają się ze sobą. W celu uprzestrzennienia stosunkowo niewielkiej powierzchni zastosowaną spójną kolorystykę oraz materiały dla posadzek, ścian oraz sufitów w tonacji barw jasnych. Całości nadano współczesny charakter. W tym celu zastosowane zostały materiały drewna dębowego modyfikowanego, lakierowanych frontów szafek, kamiennych posadzek i blatów oraz przeszkleń drzwi i przepierzenia wiatrołapu. Większość zabudowy meblowej nie wyposażano w pochwyty wykorzystując sposób otwierania tip-on.

11
Lut

Projekt domu jednorodzinnego – brutalny minimalizm.

Współczesna architektura przenikających się kubistycznych brył oraz długich horyzontalnych murów nawiązuje do stylistyki modernizmu Miesa van der Rohe. Wewnętrzne funkcje domu zostały zintegrowane w trzech grupach: przestrzeni pobytu dziennego, przestrzeni intymnej z sypialniami, garderobami i toaletami oraz przestrzeni gospodarczej (garaż i kotłownia).
Charakter każdej z grup pomieszczeń został dodatkowo podkreślony w odbiorze zewnętrznym poprzez zamknięcie ich w niezależnych „pudełkach” oraz oddzielenie ich ścianami, które wychodzą poza obrys bryły budynku.
Trzem zależnym od siebie bryłom nadano trzy różne materiały i kolory betonu, tynku i paneli hpl. Nieznaczne zróżnicowanie wysokości miało na celu podkreślenie nadrzędnego znaczenia części ogólnodostępnej, otwartej przestrzeni pokoju dziennego, jadalni oraz kuchni. Ściany wychodzące poza obrys budynku wydzielają też przestrzenie zewnętrzne – jednoznacznie określając ich charakter.

Powierzchnia zabudowy:    277,32m2
Powierzchnia całkowita:     285,89m2
Powierzchnia użytkowa:     246,52m2

05
Lut

Projekt i realizacja budynku wielorodzinnego w Kaliszu

Przestrzenne kształtowanie formy budynku wielorodzinnego jest oparte na przenikaniu się wielu prostopadłościennych brył zwieńczonych dwuspadowym dachem stromym. Bryle nadano  współczesny charakter uwzględniając obecne trendy w kształtowaniu form, zasady kompozycji oraz nadrzędne założenia funkcjonalne i ergonomiczne.
Założono rzut oparty na planie wydłużonego prostokąta symetrycznie wydzielające dziedziniec wewnętrzny. Obie bryły tworzą jednolitą całość, a prostopadły układ budynków urozmaica architekturę stanowiąc jednocześnie o indywidualnym charakterze obiektu.
Elewacje zaprojektowano w postaci płaszczyzn ścian urozmaiconych nierównomiernie powtarzającym się rytmem okien  i balkonów. “Gra” poszczególnych elementów domu mieszkalnego wielorodzinnego powstała dzięki zastosowaniu prostych zabiegów  architektonicznych takich jak zmienne grubości termoizolacji podkreślone dodatkowo odmienną kolorystyką, cofnięcia i wysunięcia brył, zróżnicowanie materiałowe (tynk-elewacja drewniana).

Powierzchnia użytkowa                    3098,2 m2
Powierzchnia całkowita                    4349,6 m2
Powierzchnia zabudowy                 1015,15 m2

20
Sty

Projekt domu jednorodzinnego w Miękowie – budowa.

Kształt budynku jest wynikiem narzuconego przez inwestora programu funkcjonalnego z bardzo rozbudowanym układem powierzchni parteru i stosunkowo skromnym założeniem pomieszczeń piętra. Wynikiem tego jest bryła składająca się z dwupiętrowej części przesklepionej dachem stromym oraz parterowej kubatury z rozpiętym nad nią płaskim stropodachem.
Część parterowa przenika się z wyższą tworząc nierozerwalną całość jednocześnie przyjmując w rzucie poziomym kształt litery „l”, której ramiona obejmują duży taras zewnętrzny.
Połacie dachu przedzielone kalenicą są względem siebie nieznacznie przesunięte tworząc przy ścianach szczytowych niewielkie loggie.
Pomimo tradycyjnego sposobu zadaszenia budynu połaciami dachu ze spadkiem 45st. przekrytych dachówką ceramiczną, udało się uzyskać bardzo współczesny charakter domu.  Efekt ten jest między innymi wynikiem zastosowania nowoczesnych rozwiązań materiałowych (tynk cienkowarstwowy, drewniane okładziny elewacyjne, płaska dachówka ceramiczna w kolorze grafitowym).

Powierzchnia zabudowy domu                186,4m2
Powierzchnia całkowita domu                293,5m2
Powierzchnia użytkowa domu                219,6m2

13
Sty

Galeria handlowa w Sosnowcu – projekt

Galeria handlowa. Część biurowa budynku zbliżona standardem do klasy B wg MOSP (spełnienie minimum 13 kryteriów klasyfikacyjnych min.: lobby/recepcja; części wspólne; windy; sufity i oświetlenie; instalacje elektryczne; system BMS; okablowanie; dywersyfikacja źródeł zasilania; konstrukcja; ogrzewanie; wentylacja i klimatyzacja; hałas; parking i obsługa budynu; funkcje towarzyszące).
Forma architektoniczna. W linii zabudowy ul. Trzeciego Maja elewacja nawiązuje do zwartej pierzei historycznej zabudowy ulicy, czerpiąc odniesienia do kompozycji i detalu zabudowy lat trzydziestych. Jako lokalna dominanta urbanistyczna w rejonie skrzyżowania ul. Trzeicgo Maja i Piłsudskiego wyróżnienie tego narożnika budynku akcentem architektonicznym.

Powierzchnia zabudowy                                             4228,0m2
Powierzchnia użytkowa kondygnacji nadziemnych    11987,0m2
Powierzchnia użytkowa kondygnacji podziemnej       6014,0m2
Powierzchia całkowita                                                 22528,0m2
Powierzchnia najmu handlowa                                    2180,0m2
Powierzchnia najmu biurowa                                      6000,0m2

© 2016 CONDE — All rights reserved.

projekt i realizacja IGUANA STUDIO